Online users

Follower

Saturday, August 28, 2010

Sebar agama kristian melalui risalah

Pagi ini aku didatangi oleh dua orang Mat Saleh. Sorang lelaki dan seorang perempuan.Nama dia Tasha. Aku ingat muka dia. Dia la orang yang edarkan risalah bible beberapa bulan yang lepas. Time tu, aku tak bajet pun mag yang dia bagi tu ada unsur Christianity.Aku ingat orang mai buat direct selling. Edar risalah gitu-gitu ja. So, aku pun layan je la dia cakap. Boleh tersedar itu risalah bible bila Neda yang tegur.Aku memang tak baca pun.Ambil lepas tu tinggal atas meja.Neda ni rajin sikit membaca artikel ni. Mujur dia baca dan tersedar.

Sedarlah! Bahahaha.Lawak kot bila magazine orang putih ditranslate dalam bahasa Indon.

Tadi dia datang lagi dan edar risalah macam mana nak cope with stress.Fine la.Dia tahu aku dari Malaysia, sanggup cari artikel yang dalam bahasa Melayu. Tapi versi indon punya. Cover memang cope with stress tapi kandungan dalam tu, padat dengan quote dari bible.Samuel, Amsal,Mazmur,Matius,Yehuwa.Antara nama yang keluar dalam risalah ni. Konfirm la kan orang nak sebar agama Kristian. Dia siap bagi tazkirah pendek lagi kat aku sambil buka bible dan baca petikan ayat dalam tu. Disebabkan kesian, aku angguk-angguk je time dia cakap.Konon pay attention.Padahal...

Agak-agak kalau aku direct cakap yang aku ni Muslim, apa reaction dia ek?

30 comments:

hans said...

cubalah cakap tgok
mungkin nanti dia lebih bersemangat
tak ker susah hang nak dengaq dia cakap lama2
hehehehe

P/S : Lagi Sekali Entry Aku Berkisar Tentang Kenapa Aku Meminati Filem Tamil Dan Bollywood!

P/S : Kepada Sesiapa Yang Ingin Mengiklankan Product Anda Di Blog Saya Sila Click Entry Ini Berkenaan Ruang Iklan Di H.P.B Blog

sekamar rindu said...

salam..

di luar negara tu biasalah..

berhati-hati dgn ujian di rantau org.

Drunbella Khoo said...

fuhh.
kuatkan iman ya zack.

LORD ZARA 札拉 said...

camne dia tak bleh detect kamu Muslim yang?

dia tak nampak ke yg kamu pakai tudung?

Gluck Yusof said...

a'a kan. dah clear2 pakai tudung kot. len kali akak buh tag I AM MUSLIM 24/7 :))

[z@ck] said...

hans..
tak reti nak mencelah

sekamar rindu..
thanks for reminding..will do =)

Drunbella Khoo..
baiklah =)

LORD ZARA..
actually waktu dia dtg rumah, aku tak bertudung.aku ingat cleaner rumah dtg.hahaha

[z@ck] said...

Gluck Yusof..
dia dtg rumah.akak tak sempat nak pakai tudung.ingt cleaner.hahaha

cha said...

hati2 zack.risau plak dgr.lg plak kt negara dorg.mcm2 dorg bole buat.have faith ok.

Peri PiA said...

hati-hati

[z@ck] said...

cha and Peri PiA..
thanks =)

MieZa said...

kuatkan iman z@ck..dugaan semua tuh!

[z@ck] said...

Mieza..
yup..betul..dugaan =/

avid gunner said...

aku rasa depa mmg tau ang muslim. one thing you should know about these people is that they love sun tzu. and one of the things that sun tzu taught in his book is:

"know your enemy"

[z@ck] said...

avid gunner..
oo ya ka..? thanks tau!

julietANNA said...

kuatkan iman zack jgn sampai terjebak, kat negara orang mcm2 boleh jadi. mmg sng sgt nak terikut.
cuba ckp je dgn dia yg zack ni muslim and langsung tak berminat dgn semua benda yg dia ckp tu. nanti dah selalu zack layan, nanti rajin plak dia dtg kang. hehe :D

[z@ck] said...

julietANNA..
betul juga tu..huhuh..akan try ckp one day.

yusuf mujahidin ™ said...

skali skala ang try la soal dia psl Tuhan ke..
ape reaksia dia..

ade demand..ade supply

syokk ooO


:p

p/s - selmat pose z

░♥si lampu neon♥░ said...

mumu..aku wat entri lebeh kurang

Hizami Rahim said...

erk.
seriously?
wow.
takut seyh.
:)

[z@ck] said...

yusuf mujahidin..
aku fail sikit nak tarbiah orang ni weyh..hahaha

si lampu neon..
serius? nanti aku terjah blog ko.

Hizami Ramli..
ya..betoi =)

monica said...

sis x pakai tudung yeak??nasihat sy..ckp sajala yg sis ni org islam..ehehehe..kuatkan iman ok.. =)

fikah mus said...

cakap direct je kak zack.
dia saja nak tarik tu.

[z@ck] said...

monica..
time tu sis tak pakai tudung sebab dalam rumah..huhuhu..

fikah mus..
nanti akak cakap kat dia..huhuhu

Kap said...

dia tahu lah awak muslim.
dia orang bukan macam orang kita buat kerja hentam kromo.
style dia orang, ada team.
buat study,
identify target person / people,
tapi acting macam tenang, macam tak terancang.

hati hati ya.
nanti kurang dalam saf terawih nanti.
take care.

[z@ck] said...

Kap..
thanks =) insya-Allah..selagi berpegang pada Tuhan, saya takkan terpesong

eDdY said...

macam2 dah skank ni cara diorg..
kite kena la berhati2...

[z@ck] said...

eDdy..
yup..betul =)

gigitjari said...

hati2 ye mgkin 2 cr die nk pesongkan org islam..take care tau

[z@ck] said...

gigitjari..
thanks! =)

Anonymous said...

Salam..
Debate Syeikh Ahmad Deedat dgn mubaliq kristen subtitle bahasa Malaysia/Indonesia
http://www.youtube.com/user/mnoors9
TQ

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger