Online users

Follower

Thursday, August 5, 2010

We are developing

A friend of mine pernah mengadu dia tak puas hati kat kawan dia sebab bajet bagus sangat study kat oversea.Si polan terlalu membanggakan negara X sampaikan sanggup kondem kerajaan Malaysia.Keluarlah statement negara X lebih maju dan bagus dari Malaysia.Kawan aku ni pula memang kaki kerajaan.Statement dikeluarkan kat FB. Silap besar la bila kawan aku ni terbaca.Terus dia sound direct.Cakap yang hantar si polan ke oversea kerajaan juga.Si polan tu tak sedar kot dia makan duit kerajaan sampai beratus ribu.Ingat murah ke kos nak hantar si polan ke negara X.Yang nak kondem teruk-teruk sangat kenapa.

Purpose kerajaan hantar kita belajar ke oversea ni untuk cedok apa yang patut untuk digunakan kat Malaysia.Malaysia is developing country.Maybe negara X tu dah jadi developed country.So, janganlah dikutuk Malaysia seolah-olah Malaysia ni teruk sangat.Kalau teruk sangat, pindahlah duduk kat negara X.Cakap ja tak guna bai.

Aku rasa its ok to compare Malaysia dengan negara membangun lain cuma cara penulisan tu kena jaga sikit.Benda macam ni sensitif.Kang tak pasal-pasal disalahtafsir, jadi kes polis pula.So, dari terus-terusan mengutuk kerajaan, apa kata kau bagi suggestion kat Najib macam mana nak bangunkan Malaysia jadi macam negara X kau tu. Lagi bagus kan?

15 comments:

IHSAN KHAIRIR said...

Saya juga dulu belajar obersea. Rasa bersalah sgt kalau tak balik mesia kerja. dah kira2 total belanja duit rakyat utk tampung saya, hampir 1 juta ringgit. banyak tu...

harapan saya semoga rakan2 saya yang decide utk kerja di luar negara lepas grad obersea agar balik berbakti di negara sendiri selepas puas menimba pengalaman dan pendapatan...

Peri PiA said...

kerana mulut bdn binasa

mind your language kan :)

p/s-nape tukar,ak ske "aku lemah tanpa komen"

PinQib said...

em.. ngong sikit orang camni.. nak kutuk leh, tp senyap3 doee


Sekian. Eh. Ada update la. Jom singgah!

Boys never grow up


I’m no good in having relationship

[z@ck] said...

IHSAN KHAIRIR..
sbb tu gomen skang macam dah tanak hantar student study oversea..ramai yg ngelat at the end of the course..apa salahnya berbakti untuk negara kan..huhuhu

Peri Pia..
hahahaha..bosan dah guna ayat tu =P

PinQib..
hahaha..betul..klu nk komen pun, senyap2 sudahlah.jgn nak pi heboh satu dunia.

Hariz said...

yeah. saya setuju kenapa kita nak menjatuhkan sesuatu itu?
jika kita ini hebat dan pandai.
gunakan kehebatan kita itu sebagai idea/cadangan kepada orang yang lemah itu
supaya ia lebih maju daripada kita.


New Entry Prof-Hariz
Hampa Ingat Depa Tu Hamba ka?

[z@ck] said...

Hariz..
sungguh berinspirasi kata2 ko..

drill_red said...

Hujan emas dinegeri orang hujan batu dinegeri sendiri.. baik lagi negeri sendiri!!..(dia tak pernah dengar benda alah ni ka??) :D

iqbalsyarie said...

sure!i do agree with u!buat apa nak kondem ajew...hish..
Latest post:trip Pulau Pangkor,bahagian 3 dah!!

[z@ck] said...

drill_red..
agaknya dia dah lupa kot dgn pepatah melayu..duk oversea la katakan..

iqbalsyarie..
jenis lupa diri mcm ni la jadinya

Judiene said...

yeah zack, im totally agree with you
we are developing and we are going to be what the country X is look like right now

[z@ck] said...

Judiene..
=)

eDdY said...

mmg jenis x sedar diri..
die igt dier g blaja sane tu pakai duit saper..
malu la skit kan...huuu

[z@ck] said...

eDdy..
haahaa..rilek2..=)

Dee said...

mcm kes minah yg kutuk/hina JB psl xde famous amos tu je (kt FB)..hahaha..kecoh terus..

[z@ck] said...

Dee..
kesian kot azita tu..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger