Online users

Follower

Wednesday, September 8, 2010

Sindiket SCAM II

(Sambungan cerita)

Reverse transaction sedang dilakukan.

Scam ni macam satu kegiatan dimana dorang mendajalkan kita untuk cash out travellers cheque palsu tanpa kita sedari.Akibatnya, bila sistem bank dapat detect scam ni, yang bertanggungjawab ialah orang yang cash kan cheque ni. Secara automatik bank akan deduct amount yang di cash out kan tanpa kita sedar.Contoh dalam kes Cik Wan ni, dia dah cash out 2600 dollar, ambil 400 dollar dan save dalam akaun. So automatik no. account dah ada dalam rekod bank.At one time bila bank dapat detect pasal benda ini, tanpa segan silunya dia akan tolak duit dalam akaun kita sebanyak 2600 dollar balik. Kira macam ganti rugi balik la.Si dalang tu tak rugi apa-apa.Malah dapat untung lagi ada la.Dapat duit free. Serius.Even pegawai bank tu pun tak perasan yang cheque ni cheque palsu.

Sungguh buta mata kami.Terang tang tang cek ini palsu.Eja 'travellers' pun salah.Kami tak sedar sehinggalah pegawai bank tu yang tunjuk.

Licik kan mamat faci tu.So, after realize diri dah di scammed, Cik Wan terus minta reverse balik transaction.Nasib baik Cik Wan ni cerdik pandai sikit.Kalau tak, free-free melayang 2600 dollar dalam akaun.Huhuhu.

After that, kami ke balai polis untuk lodge report. Unfortunately, abang polis cute cakap dorang tak boleh nak buat apa-apa pasal scam ni.Sebabnya kita tak kenal orang yang kita berurusan tu.Setakat balas email, sangat susah nak detect siapa orang sebenar yang terlibat.Mungkin ini melibatkan sorang ataupun berkumpulan.Kita tak tahu. Lagi satu sebab orang tu kat UK sekarang.So, agak susah untuk Cik Wan nak kena pergi UK lodge police report sana pula dan sebagainya.Banyak benda nak kena consider. Disebabkan Cik Wan pun tak nak panjangkan masalah, the best way is to ignore that person. Lagipun Cik Wan belum sempat send balik duit kat mamat faci tu. Dah reverse transaction dah pun.So, Cik Wan tak rugi apa-apa.

Muka kira nak syok ja masuk police station.Tak faham. T_T

Moral of the story: Lepas ni kalau nak cari part time job, cari kat website yang legal seperti SJS dan trademe.Jangan sebarangan ambil job dari website yang bukan-bukan. Lagi satu, jangan terlalu mengejar duit.

15 comments:

kechixx said...

muka takot2 je kat depan balai pulis..hehehe..

Softtouch [Hanim] said...

mcm tu rupenya...bahaya jgk yer..lepas ni berhati2lah z n kwn2

Cieut Nizar said...

uihh bahaya bnda licik mcm nih. hg hati2 noo zack! :)

baincardin said...

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri!!!~ :) Maaf zahir dan batin ye..:)

ProfHariz said...

terima kasih atas pesanan penaja cik zack :P

New Entry ProfHariz
Bila Takbir Raya Bergema Hatiku...

NeenaAnuar said...

Salam Zack!

SELAMAT HARI RAYA... MAAF ZAHIR & BATIN.... ;)

eDdY said...

sgt bahaya...
penipu ni macam2...
diorg ni jenis x takut dosa..sbb tu brani wat...
mintak2 la di jauh kan dari sindiket2 camni...
aper2 pon seb baek kawan z@ck tu pandai...
kalo x melayang la duit dier..xpasal2...huhu

SELAMAT HARI RAYA Z@CK...(^^)

paan said...

hohoho , nasib bek selamat....

~HANA~ said...

baru tau pasal benda ni. memang licik la mamat tu. huhu.. nasib baik tak sempat hantar duit kat dia

nyna said...

kalau kene kat nyna msti nyna dah cuak.haha
bahaya betul.
zack.ko hati hati weh kat sne

Peri PiA said...

tu la,ramai putar alam

ini la citernya

yusuf mujahidin ™ said...

selamat ari ry z

Dee said...

pengalaman ni sis..berharga..so, next time dh tau..

selamat hari raya aidilfitri dan maaf zahir batin ye zack..

hamzah ian said...

wa.. byk pengalaman kamu eyh..

aLya said...

uish..seb bek x rugi pape..:-)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger