Online users

Follower

Wednesday, September 8, 2010

Sindiket SCAM

Entry ini adalah untuk memberi pengajaran kepada semua.

Al-kisahnya Cik Wan tengah mencari part-time job. Then, dia ternampak satu advertisement berkaitan satu cleaning job. Kerja tu memerlukan dia untuk bersihkan satu apartment 5 bilik dalam masa 2 hari dengan bayaran yang agak lumayan iaitu 400 dollar.Pergh.Kalau aku pun, aku nak. So, Cik Wan pun mula la email mamat ni dan cakap dia interested untuk apply cleaning job ni.Lucky her,dia dapat job tu. Then, mamat ni inform yang dia sekarang kat oversea dan bekerja sebagai faci.So, payment gaji akan dibuat melalui travellers cheque dimana dia bagi kat Cik Wan 1500 Euro. Convert duit NZ dapat dalam 2600 dollar. 400 dollar ambil kat Cik Wan dan the remaining dia minta Cik Wan transfer balik duit tu ke akaun dia di UK. Cik Wan dah mula rasa pelik sebab time dia dapat travellers cheque tu, dia notice something wrong dimana ejaan New Zealand dan cheque salah. Kata faci, mestilah cekang BI kan.Takkan boleh buat silly mistakes macam ni.Tapi Cik Wan buat bodo ja sebab fikir mesti mamat ni kelam kabut pos surat tak sempat nak check spelling what-so-ever.

Sampailah time Cik Wan nak pos balik the remaining duit tu ke Western Union account. Acik teller tanya kat siapa dia nak pos duit tu. Cik Wan cakap dia tak tahu detail lelaki tu. Tuhan tu Maha Kuasa. Nak dijadikan cerita acik teller tu pun rasa something wrong. Instinct dia kuat mengatakan Cik Wan telah di 'scammed'.

Apa itu scam? Cerita bersambung...

6 comments:

paan said...

adoi , bersambung bila ?? pas raya ?? semangat jer aku baca...

anyway , selamat hari raya....

aLya said...

uish..curios nk taw nie..ngeee

ana ayesha said...

suspend ler ...... cepatlah update nak tau ending

apik pehe said...

alaaa..baru jer nak tambah ilmu..tapi da bersambung lak..uhuhu

[z@ck] said...

2 jam lagi keluar post baru.. =)

eDdY said...

scam ni macam2..huhu

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger