Online users

Follower

Tuesday, October 19, 2010

Marae visit

Aku ni sekali hilang momentum, memang berkurun nak datang mood update secara sempurna. Sekarang mood tengah sampai.

I present you, Marae visit.

Rumah Maori.Actually, ada 11 tingkat.Ada level tersembunyi.First time tengok rumah ni, rasa seram sejuk sikit sebab besar gila kot.Padahal yang duduk satu family ja. Feeling macam movie hantu pula.Hahaha.Tambah pula time kami sampai yang menyambut sorang ja.Yang lain langsung tak nampak muka.Kami disambut oleh Pari dengan iringan lagu. Lagu ala-ala welcoming gitu tapi dalam bahasa Maori. Time ni lelaki kena keliling perempuan.Lebih kurang macam protect la.Unik kan?

Antara landskap yang ada kat rumah dorang.

Ini haa tuan rumah merangkap ketua keluarga Maori kat situ, Bruce.Muka dia langsung tak nampak macam Maori kan? Nampak macam orang Kiwi.Pada awalnya, dia nampak serius tapi bila dia dah mula bercerita pasal sejarah Maori, boleh tahan cool juga dia ni.FYI, rumah tu dia bina sendiri dengan modal hanya 25 dollar.Bayangkan betapa hebatnya dia.Tanah orang Maori kat NZ ni ada kot dalam 52 ekar.Kaya!

Ada upacara hongi (laga hidung). Ini macam greeting.Kalau kita salam, dorang laga hidung.Aku tak laga hidung pun dengan Bruce tapi dengan Pari aku buat sebab dia perempuan.Hohoho.New experience ni.Gambaq tak ada time hongi sebab semua sibuk duk beratur berdebar nak buat hongi.

4 comments:

Zuewairy said...

tu dia hang pirah... berjalan ja no!

achmad said...

kelebihan study luar ngra...
ada masa lapang boleh jalan2 tngok
tmpt org.
tak gitu

Cik Aien said...

hang tak kena saman ke z@ck snap gmbar rumah orang, hahaha!

eDdY said...

waaa..11 tingkat ek...
dier nyer umah dlm tanah pon ader ker???

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger