Online users

Follower

Sunday, December 19, 2010

Shipping barang.


Duk tangguh lama dah benda ni.Hari ini baru siap packing semua barang makanan.Nak pos ke Welly.Dengar cerita nak hantar makanan ke Welly sekarang tak boleh pakai poslaju dah.I mean melalui udara la.Kastam NZ ketat sungguh bab barang yang nak dibawa masuk ke situ.Tak boleh benda berbau sikit konfirm kena buang.Jenis berjaga tak ingat weh.Takut bawa penyakit kot.Huhuhu.Tahu tahu sajalah barang makanan orang Asia ni macam mana.Pelbagai jenis.Tapi kalau belacan tu, memang wajarlah kena buang.Dorang tak dapat identify benda tu.Macam yang aku kena dulu.Aku tak suruh pun tok pos belacan, gagah juga dia bubuh.Sekali kau, kena rampas.Padan muka! Hahaha.

Kali ni nak hantar through shipping pula la.Jimat sikit duit.Kos beli dan hantar barang ni semua guna duit eden.Langsung tak sentuh duit orang lain.So, ok la tu hantar shipping.Paling lama 3 bulan.Bajet akhir bulan 3 sampai.Harapnya on time la.Kalau tak, kempunan eden nak minum teh tarik tu.Huhuhu.

Noooh.Sampai sekilo cabai kering.Nak buat kenduri ka apa ni? Hahaha.

Benda paling penting sekali untuk diingat sebelum shipping barang ialah pastikan barang tu masih lagi dalam keadaan elok.Tak reach expired date.Kalau boleh, cari produk yang tahan lama.Expired date 2 tahun dari tarikh penghantaran.Aku dah serik dah sebelum ni banyak perencah dah nak sampai due date.Kadang kadang sampai tak terligan nak habiskan stok.End up buang dalam tong sampah sebab dah expired.Rugi weh.

5 comments:

sizuka[Izzati] said...

mak ak pun bru pos mknn.org dkt pos office tuh ckp sender's risk.seb bek sume smpai.eh mak ak anta belacan smpai je.kehkeh~kne crik yg ade ingredients~

Judiene said...

Oh.
Kesian kat hang kan.
Takpa lah, time ni la nak susah2, nnt time da keja nnt, senang la hidup hang kan.
Hehehe.

:)

eDdY said...

waaa...3 bulan..lamer gak ek..
xper2..jnji murah n sampai..hehe

Miss Dee said...

mak ckp kastam NZ strict pasal food n agriculture products...strict gila2...sbb dia takot penyakit, virus, etc...NZ kan byk africulture farm :D

kalau nak lepas beli yang ada list ingredients or packaging dr label yang dah established....contoh cam Giant. Tesco punya barang...mesti sampai...insyaallah

Jiji-Fify said...

wohoho cili kering tu!!!! banyak nye!!!!!!!! :O

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger