Online users

Follower

Saturday, January 1, 2011

Tutorial membesarkan saiz gambar di dalam blog.

Meh nak bagi tutorial untuk besarkan gambar kat blog.Senang saja sebenarnya.

1. Upload image seperti biasa.Then pergi kat "Edit Html".

Imej sebelum dibesarkan.

2. Coding gambar akan keluar seperti dibawah.

Cari coding yang dibold kan tu dan delete.Tinggalkan "width" sahaja.

3.Kemudian, adjust "width" tu.Macam aku, aku pakai 600px.Just nice.Korang try and error la ye.Kalau 600px besar sangat sampai kacau sidebar blog korang, adjust jadi 500px.Gitu.

4. Last step, cari coding "s400"dan ubah menjadi "s700". Ini coding untuk resolution imej korang.Kalau sesetengah yang tempek gambar dari hp bila dibesarkan akan pecah.So, dengan ubah resolution ni, sedikit sebanyak akan membantu imej untuk nampak lebih jelas dan cantik.

5.Nanti imej korang akan jadi besar macam ni.

Imej selepas dibesarkan.Nah! Sebesaq alam gambaq.Kalau tak nampak lagi, tak tahu la.Selamat mencuba!

8 comments:

Fatin Aliyya said...

wah suka2.tenkiu tok guru :)

[z@ck] said...

Fatin Aliyya..
sama2 =)

hudadida said...

xde efek pixel pecah ke?

YobSumo said...

eh tak pecah pulak gamba. kagum den!

azira said...

wa...bestnye,,,,nak try la nt

[z@ck] said...

hudadida..
tak pecah coz resolution pun dah adjust =)

ARC™ said...

diorg kat atas tu tipu je padahal xtry pon...saje nak komen gak lol

lg senang sblom upload tu resize elok2...easy

dan lg 1..u got this from somewhere.........

Deqna said...

pernah gak try dulu tapi gambar pecah... ok nak try lagi pas ni kot menjadi...

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger