Online users

Follower

Monday, May 16, 2011

Happy Teachers Day!

16 May. Hari Guru.

Semalam dapat message dari Bang Cik wish Happy becoming teachers day.Wah. Advance betoi. Rasa macam tak percaya ja muka ni nak mengajar English kat sekolah nanti. Dalam erti kata lain, aku rasa macam tak ready lagi nak jadi cikgu. Sebab?

1. Rasa macam ilmu tak cukup didada lagi
2. Rasa macam English aku masih berterabur lagi
3. Rasa macam macam

Hahaha.Sungguh.Budak zaman sekarang ni makin pandai. Bila dengar pengalaman sedara yang dah jadi cikgu, gerun pun ada. Ye lah. Kalau dapat student yang tahu respect cikgu, ok la. Kalau dapat budak yang kureng sikit tu, tu yang payah tu. Lucky for me dapat sekolah rendah. Bukanlah nak kata budak sekolah menengah tu semuanya troublesome. Tapi cabaran mengajar dua peringkat ni berbeza. Kalau mengajar sekolah rendah ni, aku rasa lebih fun. Sebab budak budak kan. Tapi leceh sikit bila mai bab teaching aid ni. Banyak benda nak kena prepare.

Teringat pula kat arwah mama. Antara satu contoh cikgu yang paling aku kagumi. Dia mengajar Sekolah Tok Jalai. Dia lah cikgu Math, dia lah cikgu BM, dia lah cikgu Pendidikan Seni. Bayangkan je lah teaching aid yang perlu dia sediakan untuk semua subjek tu. Dalam stor penuh dengan bahan mengajar arwah ja. Tapi seronok sebab semua teaching aid arwah comel comel. Ye lah.Nak mengajar budak budak kecik kan. Mestilah comel comel. =) Hujung minggu arwah pula dipenuhi dengan kerja siapkan lesson plan. Tulis dalam buku besar tu. Bayangkan arwah mengajar tiga subjek. Tiga lesson plan dia kena buat at least sehari. Sampaikan arwah minta tolong aku untuk tuliskan sebab dia tak sempat. Selalu kerja menimbun hujung bulan la sebab time tu nak kena submit log lesson plan ke pihak atasan untuk disemak.

Kenangan ketika melawat Sekolah Kebangsaan Ibrahim. Bakal cikgu cikgi semuanya ni =)

See, dari kecik lagi dah tulis lesson plan, tu yang mai besaq tu ada sikit sikit dah ciri cikgu tu. Hahaha.Alahai. Rindu pula kat arwah mama.

Happy Teachers Day!

5 comments:

nyna said...

happy teachers day zack! :D

[z@ck] said...

nyna..
thanks!

The Sharkox said...

lepas ni boleh lah sanbut hari guru yang betul2.. nynyi lagi kamu guru malaysiaaaa...
haha

Cieut Nizar said...

Happy Teachers Day, zack. insyaAllah nanti lepas praktikum mesti hang lebih yakin nak mengajar. Besttttt la jadi cikgu! :)

eDdY said...

selamat hari guru z@ck...make sure ko akan jadi guru yg terbaek tuk murid2 ko k(^^)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger