Online users

Follower

Thursday, June 16, 2011

First day: Not bad.

I should not have said this but I kinda like my first day of teaching experience. Hahaha.My expectation totally changed when I first met Mel. Dalam gambar memang nampak macam singa, tapi bila jumpa face to face, she's a lovely person indeed. Sangatlah helpful dan takkan tinggalkan aku sorang sorang dalam staffroom. Awal pagi lagi dah kena attend teachers meeting. Staff yang lain pun friendly. Terasa macam dah jadi sebahagian daripada sekolah tu dah.Ecewah. Poyo la hang Pirah. Baru first day kot.

Dapat level 4-5. Sama macam tahun lepas. Cuma budak sekolah ni bijaksana lain macam sikit. Mel tanya berapa session aku kena mengajar. Aku cakap A SERIES. Harap harap dia bagi dua kali je lah. Ada juga dia nak suruh aku handle kelas fraction. Oh no! Rasa macam tak layak.Hahaha.

Untuk preparation lesson aku nanti, Mel minta semua student untuk bagi satu soalan berkaitan Malaysia.Apa yang dorang tahu dan apa yang dorang nak tahu lagi pasal Malaysia.

What do they know about Malaysia?
1) It is hot (That's so true my dear)
2) There are a lot of Muslims there (Quite observant jugak budak budak ni)
3) It has a lot of monkeys and elephants (Poor those little kids in New Zealand.They don't have monkeys and elephants in here!)
4) It has island
5) It has many festivals

What they want to know about Malaysia?
1) Malaysia celah mana weh? Dekat dengan negara mana? (Cis! Singapore yang lagi kecik dari Malaysia dorang tahu pulak)
2) How hot is it in Malaysia?
3) Population (Sumpah aku tak ada clue langsung pasal benda alah ni.Kena google la jawabnya =.=)
4) How many are Muslims? (Good question)
5) Which part of Asia is Malaysia? (To be frank, aku tak expect soalan macam ni keluar dari mulut budak umur 10 tahun)
6) Can we ride the elephant? (Mesti banyak tengok National Geo channel ni..hehehe)
7) What kind of festival do you have?
8) Traditional clothes
9) What kind of food do you have? (Part ni paling syok sekali)
10) Do you have mines and golds?
11) What kind of trasportation do you have?
12) How are the houses made of?
13) Money system

Nooooh.Jenuh nak cover semua dalam masa 20 minit.Memang takkan sempat.

7 comments:

sizuka[Izzati] said...

pergh dah start SE ke?gila cepat.

Aisumi Chan Kawa'i said...

chayok2..selamat mengajaq!

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

budak yang tanya soalan no 5 tu, dalam perut mak die, die blajar geografi ke weh? hahaha.

[z@ck] said...

sizuka izzati..
ya ya..dah start dah pun.kitorang push dorang buat awal before BERSATU sebab ramai geng tesl involve.kalau tak lewat seminggu.hehehe

aisumi chan kawai..
thanks2!

oshinz d senorita..
agaknya la!

unieMARKS :) said...

soalan pandai pandai wooh !

Roza Ami Nanomiya said...

money system? pergh soalan

eDdY said...

pandai2 budak2 ni..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger