Online users

Follower

Friday, July 22, 2011

Masalodeh oh masalodeh

[credits to google image]

Teringin nak makan masalodeh pula.Ini all time favourite aku ni. Dulu waktu kat maktab, ada sorang mak cik jual kuih. Setiap kali habis kelas, mesti aku serbu kedai dia. Nak beli masalodeh.Untuk yang tak tahu, masalodeh ini kuih tradisional kaum India.Bahan utama yang dia guna ialah kacang dhal. Pergh. Makan time panas panas paling masyuk. Terasa macam nak try buat masalodeh. Kita tengok la nanti. Menjadi ke tak.Aku jarang nak buat kuih.Tambah yang pakai tepung, lagi la aku surrender.Tak reti. Nak buat masalodeh pun ada guna sikit tepung ubi.Ini yang aku google kat myresepi la. Tapi tak banyak, so, boleh kot. Hehehe. =)

6 comments:

Nur Hafiza Rahsid said...

saye panggel kuih nih vadey/wadeh tak reti nak eja. tapi bunyinya begitulah.hehe.masalodeh macam kuah lontong tuh pulak ;p

Judiene said...

Wahhh!
Masalodeh!
Me and my mom sangat sangat suka kuih ni.
Sedap!

eDdY said...

rase nyer mmg betol la nama dier masalodeh...n aq mmg sgt2 suke kuih ni..
kalo beli..aq ngan mak aq jer yg mkn..puas hati beb(^^)

devoted lily♥ said...

mmg best masa lodeh ni...try la pirah senang ja aih... tp aku lg suka vadai, yang bntuk mcm donat..hehe

Kapten Atok said...

aku x suka lak
hehe

Nur Hafiza Rahsid said...

maaf salah saye.yang kuah lontong tu masak lodeh.sorry

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger