Online users

Follower

Monday, November 7, 2011

Baldwin Street, Dunedin : Steepest street in the world.

Fun fact. Do you know that Baldwin Street, Dunedin is reputed by Guinness Book of Records as being the steepest street in the world? Hulamok. Dah macam trivia apa lagi kan. So, here it is. The steepest street in the world. Wan tak berani nak drive sampai ke atas. Dah la kereta sewa. So, kitorang just berhenti kat bawah dan jalan naik ke atas. Ada je kereta yang berjaya sampai ke atas. Tapi bunyi enjin memang menderu la kan. Tak boleh lepas minyak langsung. Hang kena teruskan tekan sampai hang naik atas. Kalau tak, kebarangkalian untuk kereta menggelongsor ke belakang adalah sangat tinggi. Hohoho.

Mengah dah ni =.=

Nak memanjat jalan ni sangatlah mencabar sebab condong. Extre effort sikit lah nak sampai kat atas. Yang menariknya, kiri kanan ada ja rumah orang. I wonder how they survive everyday having to drive their cars up to the top. Kereta consider ok lagi. Yang naik basikal dan moto macam mana pulak? Terkedek kedek nak sampai atas.Nak turun seronok la. Laju je menggelongsor.Hohoho.

Yes! Berjaya sampai jugak akhirnya.

If I'm not mistaken, terjadinya steepest street ni adalah secara tak sengaja. Dorang susun grid jalan tanpa amik kira faktor bentuk muka bumi kat NZ yang berbukit bukau. So, bila dorang letak grid tu kat sini, terjadilah steepest street ni. Gitu le ceritenye.

p/s: Bayangkanlah kalau naik basikal turun jalan ni. If tak dapat control, ada yang menyembah bumi jugak nanti. Skate apatah lagi =.=

5 comments:

eDdY said...

waaa...cerun ni tggi betol..

Qu azniza ;) said...

alaaa.cikitnye gambaq..

[z@ck] said...

eDdy..
memang tinggi weh.

Qu azniza..
tak byk ambil gambar kat sini sebab nak cepat.ada benda lain nak buat malamnya.huhuhu

Kendra Bing said...

Discover blogs, pics and videos you otherwise wouldn't have at http://kendrabing.com. Or share your truly awesome blog postings to be part of the big collection.

Siew Lee said...

Baldwin street is a must go place when you're in Dunedin :))

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger