Online users

Follower

Thursday, December 15, 2011

Bajet untuk ke NZ

Wah wah wah. Tak sangka pulak ramai yang bagi response baik punya pasal nak pergi NZ next year. I'm serious about that. Memang tekad nak pergi. So, kepada yang serius nak join, boleh la contact me through FB. Ada yang tanya pasal bajet. What I can say about the budget, it depends on how long you'll be in NZ. Makin lama, makin banyak la budgetnya.

1) Tiket flight
Ada dua option, MAS or Air Asia. Perjalanan amik masa 11 jam from KL to Auckland. MAS punya servis tip top tapi tiket flight ribu riban la. Kalau nak naik MAS jugak, tunggu time promo. Tak pun time MATTA fair. Untung untung dapat return ticket below than 2k. Untuk yang dah berumur tu, I recommend amik MAS je lah. Selesa pun selesa. Air Asia pulak, semua pun tahu la kan. Harga tiket murah tapi dari segi seating, agak sempit sikitlah berbanding MAS. Untuk yang muda mudi ni, ok la kot nak naik Air Asia. Return ticket boleh dapat below than 1k. Selalulah tengok website Air Asia ye! Lagi satu, Air Asia turun kat Christchurch which is the south part of NZ. I recommend you to go to South Island je terus. Sebab sana cantik. Tak kira season apa, pemandangan tetap tip top. So, it's all up to you. Whether nak pergi north or south island. Kalau blur lagi, pi google NZ map. Tengok apa yang ada kat north and south island of NZ. Yang nak bawa keluar duit pun korang, bukan aku. Muahahaha.

2) Duit poket + makan + souvenir
Actually nak bagi tau exact amount tak berani pasal it depends on tempat yang korang duduk. Selalunya, kalau nak save bajet, duduk kat BACKPACKERS. Itu memang paling murah la boleh dapat kat NZ. Backpackers ni macam hostel la. Ada single room, ada dorm. Dorm paling murah tapi toilet kat luar bilik ye. Dah nama pun hostel kan.Hohoho. Satu malam paling tinggi pun dalam 25 dollars (this price is for dorm. kalau amik single room, 50 dollars per night). Boleh dapat lagi murah tapi kena pandai cari. Pasal lokasi pulak, jangan risau pasal selalunya backpackers ni dalam town jugak. Kalau kat Wellington, memang tak perlu risau pasal semua tempat boleh pergi by walking. Kalau tak larat sangat, boleh naik bas.

Aku tak reti nak bajet berapa ribu tapi kalau nak selamat, simpanlah dalam RM 3000-4000 (tiket flight paling murah+accom paling murah+masak kat hostel+souvenir+jalan jalan kat town) Insya-Allah boleh survive kat sana untuk seminggu. =P

10 comments:

aReLaN said...

ooo...xdelah mahal sgt rpenya.tp klu time blajar dlu mmg mampu sgt la.dh keje ni byk bnda kna pikir.hehehe..nk g nz gk

Irfa said...

like Z@ck ;-)

NeenaAnuar said...

thanks for the info dear! insyallah kalau ade rezeki.. NZ sememangnya 1 of my traveling wishlist for next year! ;)

niezam said...

zack dah boleh buat trip ni. rombongan cik Zack ke NZ. :))

Fabulous Me said...

Very good info. Nnti bg info lagik. Rase nak pegi. Tapi tkot2. X sure plak apsal tkot2. Hohoho.. Kire nye klu ade 8k bole lah 1couple ddk NZ smggu? Wah.. Sure ke? Ddk hostel pon xkesah

Sweetie said...

Bagus infomation hang z@ck.Clear!

AmirahSM said...

nak g NZZZZZZZZZZZZZZZZ gakkkk, ble aku nk g oversea niee.sob3 hehe

eDdY said...

3 4 ribu..bnyk gak tu..hehe

Anonymous said...

Thanks for the info...

Cik Sibuk said...

Tatau pon air asia sampai ke NZ. Slalu dengar orang pegi Gold Coast/Perth aje..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger