Online users

Follower

Monday, December 12, 2011

Speaking of travel.

Maaf ler. Hari ni saja, semua entry aku berkisar tentang makanan.Mungkin lepas ni boleh masuk kategori blog makanan pulak kot instead of blog jalan jalan. Speaking of jalan jalan, kaki ni dah gatal gatal nak travel balik. Memang style tak boleh lekat kat rumah. Hari tu kecewa dengan Air Asia. Time aku dapat masuk booking page, harga dah tak macam promo sangat pun. Habis dah kot yang seposen tu. Frust mak noks. Once dah biasa travel, dia jadi gian tau. Aku tak kisah berhabis kat travel tapi biar berpada pada la. Sebab bagi aku bila travel, kita boleh tengok tempat orang dan tambahkan ilmu dan pengalaman. Plus, bila berjalan tempat orang ni, kita lebih aware dengan keadaan sekeliling. Buat kita lebih matang dan independent. Apa ingat senang ke nak travel tempat yang tak ramai Muslim? Susah wooo. Kalau tak ada good communication skill, boleh frust menonggeng nak deal dengan orang putih. Plus, travel helps me to be more rational. Kena pandai bajet duit sendiri. Mana lagi untung. Naik cab ke jalan kaki. Masak sendiri ke makan luar. Dan banyak lagi benda kena fikir. Syok oh travel.

Hari tu ada la plan dengan Darlings nak jalan jalan dalam Malaysia. Mula mula Pangkor. Sekali kat area Lumut tu banjir la pulak. So, tukar plan. Kononnya nak pergi Melaka pulak. Siap dah plan nak makan kat umbai bla bla bla. Sekali, tak jadi daa.Ada yang demam, ada yang nak setelkan lesen, ada yang nak balik kampung. Tak pa la. Tunggu next year, masuk maktab senang sikit nak plan. Ini plan through FB. Kejap orang tu online, kita offline. Tak pernah ada semuanya online.Susah.

Aku teringin nak pergi Sabah dan Universal Studio, Singapore. Kalau ada deal murah, habaq kat cek noh. Tera' muda remaja, masih kuat berjalan, pergilah travel. Mai tua nanti, sakit urat sana sini, tak larat dah nak berjalan jauh jauh ni. Naik flight 3 jam pun dah 'loghat'. Macam tok =D

p/s : Tera' = sementara, loghat=mengeluh/mengadu (depends on context)

4 comments:

eDdY said...

betol z@ck..kiter time muda2 ni la nak jalan2 pon..
nnt dah kawen sumer nnt susah..
banyak lagi komitmen..hehe

[z@ck] said...

eDdy..
moral of the story: jom pi jalan2.hahaha

Zuewairy said...

jooom pirah.. aku dah p Sabah.. best2.. cuma pulau2 dia ja xdan p.. tapi kali ni kalau nak p pun nak travel p pulau2 dia ja.. USS pun aku teringin gak ada dalam list aku hahaha.. kawan aku dah p.. RM177 termasuk bas dari Tune Hotel Danga Bay [return] dan juga masuk dalam USS.. kiranya boleh g balik hari dari johor la ;)

belogpulak said...

kalau nak gi Universal Studio (USS)..better booking ticket online jek..sbbnya deorang selalu penuh tambah2 cuti sekolah ni..lagilah ramai org, so bayangkanlah nak que up kat kaunter tu..

boleh stay kat s'pore atau johor..tune hotel provide shuttle rasanya..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger