Online users

Follower

Friday, December 16, 2011

Tutorial disable right click

Ada yang request tutorial disable right click kat blog ni. Basically, ada banyak cara untuk disable right click. Ada yang edit kat coding blog. Tapi, cara aku ni sangat senang. Tak perlu nak godek coding blog. Aku amik code ni kat website ja. Copy paste masuk blog then siap. Meh nak tunjuk.

1) Copy code kat link [ini]

2) Pergi kat dashboard > Design > Add a Gadget > Html/Javascript
3) Paste code tu. Kemudian kat bahagian "function disabled" tu, boleh la korang nak tukar jadi benda lain. Macam aku punya blog "Me no likey copy paste". Benda ni akan pop out bila ada yang cuba right click kat blog korang.

4) Save then siap!

Mudah je kan? Amik kat website je noks. Kalau tak faham jugak, cuba refer kat link ni. http://www.bloggertricks.com/2007/12/how-to-disable-right-click-in.html

8 comments:

niezam said...

ooo. ok2. thanks zack for this info :))

eDdY said...

nice info beb :)

Cikrynn said...

thanks zack...info yg bagus...

Fiery Phoenix said...

salam. sis, sy guna template "dynamic view" utk my blog, so bila klik "design" tu xde keluar mcm pic no.2 in ur instruction. so, cemana ek nk buat ?

[z@ck] said...

Fiery Phoenix..
habis tu keluar apa? erm.

elle labelle said...

Thanks zack. Dah copy dah. dah tampal pong. Tapi kan, orang tu boleh je view in another page then copy dari page lain tu... huhuuu!

Irfa said...

tq dik..
sgt2 menghargai tunjuk ajar kamu

Anonymous said...

Tapi boleh Ctrl+ C = Copy... :)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger