Online users

Follower

Wednesday, June 27, 2012

Bandung Trip : Toko Buku Gramedia & Cihampelas Walk

Nak sambung cerita Bandung. Kami punya trip Bandung-Jakarta-Bandung. So, hari ke 4, kami ke Jakarta. Supir pun dah bertukar. Kali ni supir kami namanya Ocen. Awal awal kenal, dia ni nampak pemalu sikit. Tak banyak cakap. Take time jugak nak tunggu dia panas enjin. Sepatah kita tanya, sepatah la dia jawab.

Sebelum ke Jakarta, kami singgah Toko Buku Gramedia. Haa..mesti korang yang pernah pergi Bandung tak pernah masuk toko buku sini kan? Korang mesti busy shopping kat Pasar Baru kan? Hehehe.This is upon Adawiah's request. Dia ni kuat membaca. Toko ni besar. Ada empat tingkat. Setiap tingkat, lain jenis buku. Komik pun berlambak kat sini. Bila ditengok orang Indon ni, dorang ni pun rajin membaca. Bagusnya toko buku ni, dia tak marah kalau orang baca buku kat situ. Certain kedai cukup pantang kalau kita duduk bersila kat lantai kedai dorang. Sini tak.In fact, setiap buku yang display, mesti ada satu yang dah dibuka plastiknya. So that orang boleh tengok content dalam dia macam mana.

Awal pagi lepas breakfast, aku telan ubat mabuk.Risau takut mabuk on the way ke Jakarta nanti. Ubat tu kena makan 1 hour before travel. Time sampai kat toko buku tu, dah boleh rasa effect ubat dia. Aku dah macam orang mabuk tok tok. Jalan pun melelong dah. Mata asyik nak terpejam ja. Jumpa kusyen panjang, bantai tidoq sat. Bangun, tengok Adawiah khusyuk belek buku lagi. Tak sampai hati nak 'kejan' dia suruh cepat.Tawaf bangunan tu sekali lagi in order nak bagi hilang mengantuk. Harapan je lah nak segar balik. Ubat tu effect dia up to 8 hours. Serius macam orang amik dadah.Lalok.

Pemandangan biasa bila berada di Bandung. Too many unfortunate people. Bersyukurlah kita kat Malaysia ni punya tempat berlindung dan cukup anggota badan. Tipu la kalau tak kesian tengok dorang ni merempat tepi jalan minta sedekah. Bila dah ramai sangat, terfikir kenapa tak ada yang ambil dorang ni letak kat pusat perlindungan? Kenapa dibiarkan ja macam ni? Ada yang menjual kerepek dan air tengah tengah jalan raya.Selalunya dorang akan pergi kat setiap kereta waktu lampu tengah merah. That's why kat sini kebanyakkan kereta tinted tebal. So that, orang luar tak nampak orang dalam.Tak ada la awkward sangat bila kita tak nak beli kan. 

Setel kat toko buku, we went to Jalan Cihampelas. Barang kat sini super murah. Diri dihantui seribu penyesalan.Kenapa la tak datang sini dulu before Rumah Mode. Poket pun dah nak rabak time ni. Huhuhu.Dalam duk sengkek tu, sempat lagi grab satu baju. Personally, aku rasa kedai biasa tepi jalan lagi murah compared to mall yang gempak gempak. Kualiti kain lebih kurang ja.


Sampai kat Jakarta time maghrib. Keadaan di Jakarta sama seperti di KL.Jam.Banyak beza Bandung dan Jakarta..Bandung more or less macam kampung sikit while Jakarta up sikit. Tak ada pun yang menjual kerepek tepi jalan. Beggars pun tak ada.Check in kat Rumah Shinta.Dinner tapau makanan tepi jalan. Nasi uduk namanya. Macam ayam penyet jugak tapi dorang panggil nasi uduk.Serius terbaik. Sesetengah orang tak berani nak makan tepi jalan. Tapi alhamdulillah la, sepanjang kat Indon, aku tak kena food poisoning. Elok ja berak setiap pagi. Tak ada cirit birit ke apa. Certain people tak confident makan tepi jalan takut kotor etc. tapi aku ok ja. As long as it is halal. Makan tepi jalan jauh lebih murah dari makan kat restoran.Rasa pun jauh lebih sedap.

9 comments:

Saya Disini said...

bestnye

Shahriah Abdullah Novelis said...

Best giler kalau tiba bab jumpa kedai buku.. berjam2 pun tak pe hehee.. pat shopping jangan cerita.. jangan tunggu jalan dulu hehee.. pat makan nasi bungkus tu waduhhh terus berbunyi perut ni hah!

eDdY said...

bukan supir yg aritu pon nama ocen ker??

aReLaN said...

ole2 dari bandung takde???hehehe

Irfa said...

nampak menyelerakan
kalau rasa yakin..makan je tanpa ragu2 yg pasti halal ;)

Outbound di malang said...

salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !

I_Hate_Lolipop said...

mahalnye baju...sampai 5000. hohohoho

hi lama x mai jenguk blog hang..

Cik Aien said...

eden kalau dh lma tk singgah belog hang, mmg sekali masuk je cakap WOOWW!!

giler tk WOOWW, hang pi bercuti dh mcm pi honeymoon! Untunglaaaa

Aqilah said...

nak tumpang tanya~
saya pun akan menginap kat rumah shinta masa di jakarta. macam mana nak ke rumah shinta ni dari bandung?
thanx!!

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger