Online users

Follower

Friday, July 5, 2013

Macam tak percaya...

Macam tak percaya ja sekarang ni dah start kerja. Macam tak percaya ja sekarang ni weekend Sabtu dan Ahad. Bukan Jumaat lagi dah. Kekeke. Macam tak percaya ja hari ni dah start kena buat kerja admin. Semuanya berlaku dengan sangat pantas. Tak ada alasan nak mengelat. Fuh. Rasa macam bullet train dah diri ni. Terkejar sana sini. Memang sangat berbeza la dengan life sebelum ni. Makan kat kantin pun cepat cepat. Macam tak percaya ja sekarang ni buat apa pun kena fikir sendiri. Bukannya sebelum ni tak fikir sendiri. Cuma kali ni lain sikit pasal jauh dari family.Nak buat apa pun, tak ada orang nak tengokkan. Kena pandai jaga diri sendiri. Kadang kadang terlintas jugak di fikiran kalau kereta rosak tengah jalan, aku nak contact siapa kat sini? Non ado teman rapat. Memang terpaksa tuju cikgu kat sekolah tu la jawabnya.Huhuhu. Mintalah dijauhkan dari segala kesusahan.

There's one boy requested me to speak in Kedah dialect. When I spoke, they laughed so hard and tried to imitate it. They like to speak in Kelantan dan Terengganu dialect. Padahal dorang orang Johor. Aku pun tak faham mengapa terjadi sebegitu rupa. Mungkin dorang rasa proud kot bila dapat cakap something different from others. Dah sudah dengan dialek Kedah, ada sorang budak perempuan ni tanya aku pulak, "Teacher, teacher tau tak cakap Bahase Tamil?" Noooooooh.

p/s: Bahasa Cina diajar di sekolah ni. Untunglah budak budak ni. Melayu pun boleh, English pun boleh, Arab pun boleh, Cina pun boleh.

6 comments:

eDdY said...

in syaa allah z@ck..jgn la risau..pergi tempat baru..buat lah ramai kawan..mungkin ader blogger yg kenal z@ck tinggal kat situ..sapa tau kan..hihi..selamat bekerja teacher :)

Azrul Azmi said...

Start keje jadi cikgu ke? Kene panggil cikgu la nie... Hehehee... Semoga berjaya dalam kerjaya... Mengajar elok2 la yea....

Yanti Isa said...

Welcome to the club :)

lady lavender said...

hepi2 with new life Z@ck...hope everything berjln lancar. Take care too di'rantau' orang :-)

cha said...

selamat mendidik anak-anak bangsa zack. jauh betul ye dari utara ke selatan. jaga diri tau

Aqim Razali said...

Selamat menjadi cikgu zack dan jadi orang joho :)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger