Online users

Follower

Friday, July 12, 2013

Susah hati

Dah terasa pressure menjadi cikgu baru kat sini. Tambah pulak guru besar menaruh harapan yang tinggi untuk aku cari jalan untuk tingkatkan prestasi BI murid kat sekolah ni. Sebab aku sekarang secara official nya dah jadi KP Bahasa Inggeris. Lagi la stress. Tak tau la boleh ke tak nak handle tanggungjawab sebesar ni.Haih. Kadang kadang terasa ilmu yang diperolehi time belajar kat NZ tu seperti tak ada guna kat sini. Especially untuk sekolah kampung macam aku ni. Anyway, I'll try my best.

FYI, aku pegang satu kelas tahun 6. Bermakna, aku kena prepare dorang untuk UPSR yang akan datang. Proficiency level dorang pulak, hurmmmm...very low.I'm having a hard time to find the easiest way for them to answer note expansion question. Alaa..soalan last sekali tu. Buat essay. Nak ajar grammar balik time ni, dah too late. I don't want to make them more confuse. Tegha' rules verb to be "is" dengan verb selepas tu kena tambah "ing" pun dorang still blur blur, inikan pulak nak tambah lagi rules lain. Aiyoh. Sekarang ni, stage nak drilling depa ni bagi boleh ja. Bahagian information transfer, alhamdulillah, depa dah boleh buat. Nak kena polish up sikit ja lagi. Risau la hai. Cikgu yang risau lebih dari students. Kronik sampai terbawa la dalam mimpi semalam. Huhuhu.Dahsyat kan?

Tanya kat member lain pun, dorang cakap just fokus kat buat 5 sentences and information transfer tu je.Drilling sampai lebam katanya. Hurm. Nampaknya, itu je lah the best way untuk kasi dorang lulus. A bit disappointed jugak dengan dorang ni sebab dah terbiasa spoonfed dengan cikgu yang dulu. So, bila aku masuk dorang pun expect aku suapkan jugak. Dah bagi rangka essay, suruh buat kat rumah, non ado la nak buat. Hari ni dengan esok, duk macam tu jugak la buku tu. Semua nak harapkan cikgu, lemau jugak kadang kadang. Tambah pulak, bilangan pelajar dalam kelas almost 30. Tipu la kalau cakap boleh nak cover tengok semua budak. Kadang kadang terlepas pandang jugak certain budak. Kena pulak budak yang memang style "bodoh sombong", dah tak tau, bukan nak mai tanya. Duk senyap saja kat kerusi. Haish.

Nah.Amik hang.Duk rambling sampai 3 perenggan. Kalau cikgu senior baca blog saya ni, tolong la bagi tips untuk mudahkan students saya jawab essay paper 2 BI ye.

Sekian terima kasih,
Teacher yang resah gelisah.

7 comments:

Yanti Isa said...

akak pun ngajar BI year 6 jugak . Kalau nak tips tu boleh la emailkan ke akak yantiskpt2@yahoo.com

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Aku ajar BI Form 1.
Sedih tengok dan fikir bahawa apa yang menyebabkan mereka langsung tak kuasai BI masa sekolah rendah.

Sedih :(

cha said...

jangan stress zack. cuba sehabis daya ok. tak dapat A yang penting diorang lulus pun dah ok dah sangat

Sweetie said...

Saya tak dapat bantu apa-apa z@ck... cuma sabar dan pelan-pelan ya...jgn stress sgt.

Lyn Alias said...

Cara sy:

1. sy lukis table yg ada 3 column kat board - column 1: subject, column 2: verb, column 3: predikat selebihnya.

2. baca dan fahami semua vocab. yg paling penting, pelajar kena faham yang manakah satu verb.

3. berdasarkan verb, pilih past atau present. emphasize this. sy sediakan satu carta tenses - present simple , present continuous, past simple dan past continuous. pelajar pilih tense berdasarkan carta. kalau present, tengok pd present simple dan continuous shj. tenses lain ada keluar dlm upsr tapi jarang, jd sy focus on these four.

4. kemudian, tulis perkataan yg perlu digunakan dalam column yang berkenaan. seterusnya, pelajar akan lengkapkan ayat dgn mengisi column yg tinggal. cth: vocab - sing. letak sing under verb dan lengkapkan ayat dgn menulis subject dan predikat yg sesuai.

in my experience, this works well with beginners. it forces them to make simple but correct sentences (at least with less major mistakes). i emphasize the steps until they become a habit. as long as the students know the meaning of the vocabulary, it is not difficult for them to construct sentences.

i make sure to include this exercise in every class even if it's for one vocab.

Selamat mencuba.

suezen said...

ooo x leh tlg babe...aku pun xde pengalaman..aku leh tlg nasihatkan jgn stress...jgn letak beban byk sgt kt diri ko...ok

eDdY said...

fuuhh..aku mmg x dpt nak tolong la z@ck bab2 camni..aku pon ting tong jugak..haha..anyway gudlak..try seek advice from senior..in syaa allah..semua akan berjalan lancar..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger