Online users

Follower

Friday, January 10, 2014

Hello 2014!

Assalamualaikum.

Lama menyepi. Timbunan kerja yang banyak membuatkan aku malas nak update.Nak tengok blog sendiri pun rasa menyampah. Sebab hambar ja. Dah tau ni akan terjadi bila da masuk kerja. No more having fun while surfing. Tab dipenuhi dengan school stuff,materials etc. Kadang kadang dibiarkan laptop ni tak berusik. Oh. Cakap pasal laptop, I'm using Acer now since the heavy-must-be-plugged Compaq dah sampai masa. Seriously. Rasa sedih sebab dengan Compaq la I start my blog. Ironinya, now I'm coming back with Acer. Mungkin satu permulaan baru untuk kerap update lagi kot this year. New year's resolution gitu. Cewah. We'll see.

Aritu aku janji nak cerita pasal Sabah kan. Bismillahirrahmanirrahim.

We started our journey from LCCT. Kat airport terciptanya satu sejarah yang takkan aku lupa sampai bila bila. We arrived at the airport at the very last minute for boarding. Baggage drop counter dah tutup. Aku merayu kat kaunter pun depa buat tak peduli. Lucky for Elin that she brought two small luggages that she could pass through the security check. Walaupun sebenarnya dia book for check in baggage tapi bila terjadinya masalah ni, aku pegang satu beg dia as in flight luggage. It was not my day as I have this big luggage yang kalau nak membongak jugak masuk as in flight luggage, memang kena maki dengan security la. Remember the giraffe patch luggage? Haa..Luggage tu la yang aku usung. Terang tang tang it was more than 7 kilos.

I came up with this crazy idea to board my luggage for the next flight since Kema would board for the next flight.They couldn't do anything since that's the aircraft procedure. Memang tak boleh la kan. Aku dah nak nangis dah time tu. Fikir punya fikir, Kema tak book for check in baggage. So, minta Kema tolong topup bag kat kaunter. At that time, I didn't care how much it would cost me as long as my luggage could make it to Sabah. Gila apa kalau bag tak boleh check in. Aku nak pakai pa kat Sabah. Sadly, the girl at the counter said the latest Kema could purchase check in baggage was 3 hours before boarding time. Time tu dah less than 3 hours dah before Kema punya flight. Serabut! Dah la time tu last call for my flight.Still tak pergi security check lagi.

Another option that they could offer was that to pay at the baggage drop counter. 15 kilo pertama kena caj RM 75. 1 kilo selepas tu dia charge berapa entah. Aku pun dah lupa. That was quite expensive. Tapi sebab nak bagi beg aku selamat board jugak, aku pasrah. Memang aku berharap kat Kema je time tu sebab aku tak boleh nak buat apa dah. Plus, we were late for our flight. Berlari macam apa lagi kat terminal tu. We're the last to board. Peluh ketiak den ni haa.Thanks to Kema's fast action, my luggage finally made through the check-in counter. What an exprience. Moral of the story is you need to be early at the airport! Jangan nak belagak diva sangat flight nak tunggu hang sampai baru nak gerak. Huhuhuhu.

Amboi. Mukaddimah panjang bebenor. Cerita Sabah tak keluaq lagi. Hahaha.

Sebagai pembuka cerita.

5 comments:

Irfa said...

mmg semput kejar kalau dah lambat sampai apt, sib baik sempat jgk

anna hashim said...

sebab tu if saya nk travel mana2 menaiki kapal terbang, mmg saya akan smpai atleast 4 jam b4 terbanggggggggggggg..heheheheeee

eDdY said...

waaa..lama betol x update kan z@ck..hehe..anyway..aku kalo nk naek flight g mana2 je la..mesti akan ader atleast 3 jam sebelom..hihi

Iz Malazi said...

hahahhaha kasian bha kau

luih myd said...

dgn AIR ASIA jgn nak main-main . They are very strict because they are offering you a very cheap price dahhhh .. so kalau dia orang buat lemah-lembut-bersimpati gitu ... abis le khidmat Air Asia tu. Prinsip dia .. kapal depa delay tak pa .. asal kita jgn. So kita kena awal .. biar pilot pun tak bangkit lagi penumpang dak tercodok kat airport tu :)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger