Online users

Follower

Sunday, January 19, 2014

Sabah trip : Walai Tokou Homestay Kundasang

The journey from KK to Kundasang took almost 3 hours. We were mesmerized by the breathtaking view of the hill side. The foggy mist accompanied our journey to Kundasang. Subhanallah. Cantik sangat. Syam lifted down the window so that we could experienced the real coldness of Kundasang. Kalah Cameron beb. Seronok je rasa angin tampar muka. Lepas tu pakat soh seh soh seh sebab hidung dah beku. The road was curvy and it was the only route to Kundasang. Even the lorry used the same route. So, kalau nasib baik, depan lori la. Kalau nasib kurang baik, belakang lori lah anda. Ikut je la speed lori tu. 5 pm onwards the day started to turn dark. Banyak gila street dog kat Sabah ni. Kejap kejap jumpa anjing. Huhu. Pernah one time Syam berhenti kencing, ada sekor anjing ni tak berhenti henti menyalak. Besaq pulak tu. Kitorang elok nala punya besaq buka tingkap kereta. Anjing tu buat tour keliling kereta. Scary gila. Huhu.


You can't really guess what's waiting in front of you. Nak speed pun fikir banyak kali.

 Macam main cak cak bila tembus kabus ni. Jumpa kereta out of sudden. Bahaya betul.

We reached Kundasang around 5.30 pm. Sebelum check in homestay, singgah beli kepak ayam. Murah weh. Satu RM 1.50. Sedap pun sedap. Cicah dengan sambal kicap. Kema beli madu. Tak tahu la aku kenapa minah tu beli madu. Ada cerita disebalik madu tu. Nanti aku cerita. Hehehe.

 At the centre of Kundasang town.Actually, Mt Kinabalu is hidden behind the waffle clouds. Sebab time ni dah nak senja. So, kabus memang tebal. Next morning, we passed by the same spot and we could see Mt Kinabalu. 

Us against the world. Pergh. Caption.

 Us against the world part 2.

Si mata belalang bersama Bruno Mars crew.

 Kepak ayam terbaik!

Sampai homestay, macam pelik sebab satu kampung tu ada buat homestay. Syam cakap memang sini dipanggil "Walai Tokou homestay" atau pun dalam bahasa kita ni, maksudnya Rumah Kita. Dorang dah diberi lesen untuk buat biz homestay. That's why most of the houses ada homestay. Ada juga motel dan hotel. Tapi rasanya ramai yang lebih sukakan konsep homestay ni. Apatah lagi kalau datang satu kampung. Nak duduk hotel, quite pricey. So, homestay is the best option. Boleh masak sendiri. Nak bawa masuk berapa ramai pun tak pa. Selagi boleh sumbat. Ye dak? Hehe.

View from our homestay.You can see the tip of Mt Kinabalu if you look closer.

 Amik angin kat luar balkoni katanya.

Ada dua bilik. Queen size. Tapi kitorang squeeze tidur satu katil pasal bilik sebelah tingkapnya tak boleh kunci. Dasar penakut semuanya. Hahaha. Pasal sebelum tu galak pi tengok gambaq hantu kat tv. Lepas tu tiba tiba ada kucing hitam masuk rumah melalui tingkap tu. Tu yang lagi jadi takut tu. Hahaha. Lawok.

 Dapur.

Toilet. Air dia sejuk nak mampuih oih. Air panas pulak so so ja suamnya. Memang ambil masa nak muhasabah diri sebelum mandi. T__T

Bersambung...

2 comments:

eDdY said...

same with me..prefer homestay..lagi selesa, berbaloi n bole masak..teringin nak g kundasang..huhi

Iz Malazi said...

madu baik utk kesihatan la thambiiiii hahhaa thats why i beli tp x sempat raseee... sedih.. dah la murah sobsss

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger