Online users

Follower

Monday, February 3, 2014

Sabah trip : Poring Hot Spring & Kipungit Waterfall



On the second day, we went to Poring Hot Spring. Actually plan awalnya nak mandi dalam kolam air panas kemudian baru mandi air terjun. Tapi memikirkan keadaan time tu tengah panas, malas pulak nak menambahkan kepanasan badan. So, kitorang cancel dan terus pergi ke canopy walkway. Nak sampai ke canopy walkway tu pun satu azab jugak. Sebab nak kena panjat bukit sikit. Dengan keadaan yang muddy dan licin, hoish...lagi la rasa seksa nak sampai. Tercungap cungap. Hup hap hup hap.



This place reminds me of Huka Falls. How I wish I could turn back time. Rindunya!

Tobat panas ayaq dia weh.


This is just a beginning.

Hup hap hup hap, sampai kat atas. Huhu.

Siapa yang bawa kamera tu, you better keep it in your bag because they will charge every electronic devices once you enter the canopy walkway. Silap kitorang tertunjuk dua kamera, so kena charge sampai RM 10. I don't understand the reason why they have to charge us so much. Nak kata preserve the environment, you better charge people who carries plastic, food or water bottle. The tendency untuk dorang campak benda tu lagi tinggi kan. Camera? Tak faham. Anyway, ada 3 stesyen canopy ni. For one time, ada limit for how many people can be on the canopy walkway. Lebih lebih kang menjunam bawah. Untuk nature lover, sangat sesuai la aktiviti ni.



Dah sudah ber'canopy walkway', we decided to go to Kipungit waterfall. Not far away from canopy walkway. We took turns to change our attire and off we went there. At first, sesat. Pi hala ke picnic site yang sangatlah menakutkan. Scary gila. Sepatutnya pergi straight tapi gatai pi belok kanan. Dah masuk tempat bukan bukan. Huhuhu. Kipungit waterfall is one of the seven waterfalls in Sabah. The highest waterfall cheq tak ingat. Kema cakap Kipungit ni bukan original waterfall sebab batu tu macam dibuat dari simen. Anyway, we enjoyed our time there. Kena pulak, kitorang je yang mandi kat situ. Yang lain just datang amik gambar ja. So, we conquered the place. Kawasan nak berendam pun tak besar dan tak dalam. Boleh la beda nak merasa mandi ayaq teghejun.



Tengah syok syok main air, Elina discovered that lots of small fish were biting her feet. Time tu dia lepak senyap senyap kat satu sudut. Layan perasaan. Then she felt something on her feet. Tup tup ikan ikan kecil ni tengah sedap menggigit daki daki di kaki Elin. Hahaha. So, kitorang pun cuba duduk area situ jugak and in a split second, there were lots of fish on our feet. Dapat free fish spa. Kema sangat menjerit macam kena sampuk sebab geli. Among us, kaki Elin paling dahsyat kena kerumun. Nampak sangat kaki banyak toksin.Kehkehkeh.

Bersambung...

3 comments:

eDdY said...

kawasan ni belah mana kat sabah tu?

suezen said...

fuhhhhh kemainnnnn jenjln...best!!!

Iz Malazi said...

bukanlah.. what i meant was, dorang dah simenkan batu waterfall tuh.. it is original but dah di modifyyy

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger