Kali ini nak cerita pula pasal upacara hangi. Hangi ataupun earth oven ni merupakan cara memasak tradisional masyarakat Maori.Kalau kita di Malaysia selalu bakar ikan or ayam atas bara api kan. Dorang pula korek tanah macam lubang kubur, lepas tu panaskan lubang tu dengan bakar segala kayu dan barang yang flammable. Lama juga la nak tunggu lubang tu betul-betul dah panas.
Ok.Lepas lubang kubur dah panas, tiba masanya untuk letak food.Bila dah letak food, dorang cover food tu dengan 3 lapisan kain basah. Mungkin nak buat ala-ala stim. Tapi at the same time aku teringat macam orang nak balut orang mati der. Nasib baik orang mati balut 7 lapis.Huhuhu.Lepas cover dengan kain basah, dorang timbus makanan tu dengan tanah.Jadi la macam gambar kat atas.
Hangi kami kali ni berlaukkan ayam 2 ketul, sekeping daging kambing, segenggam bread crumb,sepotong kumara, sepotong labu dan sepotong potato.Pergh.Memang terliur la wa cakap lu time tengah prepare food ni. Masing-masing pula tengah lapar.Tunggu masa nak ngap ja.
Hangi ni ambil masa lebih kurang 4 jam untuk betul-betul masak. Inilah hasilnya selepas 4 jam.
13 comments:
wowowowowoow!
sembelih dak ayam tu pirah?
Ceritera Lelaki Pot Pet
amboi...sedap nyer..hehe
wah....aku terliur...nasib baik tak hangit hahaha. XP
byk akak tertinggal pasal mouri nie...unuknya dia bakar yer tapi mcm leceh yer sbb berlapis2 n byk keje plak..tp xpe hasil dia sgt syiok...utngya zack dpt mempelajari budaya org sana...berharga tu...
jenuh r klu kita nak buat cara masak camtu kat mlaysia...huhuhu
cam best jer food tu ..nyum nyum
Hangi memang sedap! salu gak try masa stay kat NZ dulu XD
fuhh...terliur pulak tengok... :)
Jom guling2 disini:
Yang Kita Tak CARI
sembelih ikut Islam ke x..??
ayam daging sume halal, kitorg beli sndiri :)
diorg mskkan je.. hehe tolong jwbkn utk zack :P
saya mahu makan je buleh!
rasenye ape??mcm panggang ke
Teringat makan daging kangaroo BBQ ketika di Adelaide Australia. Sedap walaupun dagingnya sedikit berair
daging semuanya halal coz tukang masak adalah muslim.rasa dia macam panggang juga la cuma sedikit berair.maybe sebab lemak ayam dan kambing kot.hehehehe.
Post a Comment