Sejak kebelakangan ni, setiap kali aku keluar pergi town, setiap kali tu jugalah tok akan pesan minyak.Tak minyak botol, minyak kampit.Heran.Kat stor, dah bertong tong minyak cap buruh tu tapi dia still nak restock lagi.Nak buat bekalan.Yang kampit pula, dia simpan untuk buat acar buah.Nak buat acar buah, memang pakai minyak banyak.Kadang kadang tu sampai 5 6 kampit dia tuang dalam periuk.Kira kalau letak telur, telur pun terendam.Punya nak habaq minyak banyak.Hohoho.Dah tiga kali dia buat acar since dia balik dari bercuti last two weeks.Permintaan banyak.Setiap hari ada ja yang call minta acar.Ada yang minta sampai bergantang gantang untuk kenduri.Ada yang minta dalam bekas kecil.Kalau bekas kecil, RM 5.Untuk yang tak tahu rupa acar buah, pi google.Selalunya kita jumpa time kenduri.Antara buah yang tok letak ialah belimbing,limau dan kurma.
Kalau sesiapa yang berminat nak tempah acar dari tok saya, bolehlah request kat FB or blog ye.Mana la nak tahu, kena dengan selera tekak ampa.Kot belah titi gajah ni dah famous.Tanya la orang sini, kenal ke tak dengan tok aji saudah yang duk buat acar.Mesti depa kenai punya (Gila takbur bunyi) Cucu tok aji yang sorang ni ja depa tak berapa kenai.Tsk.
"Ramai yang duk mai amik.Belah Johor pun ada mai cari.Depa duk kata acar tok sedap.Tak taulah sedap macam mana."
(Tok aji Saudah, 2011)
p/s : Tolong promote kat tok.Hahaha.
p/s/s : Walaupun dah lama duduk dengan tok, sumpah aku tak tahu step nak buat acar ni macam mana.Bagi aku ,ianya sedikit remeh sebab buah perlu dipotong,digaram dan dijemur dahulu sebelum dimasak.Leceh duh.
5 comments:
leh eden cuba acar buah tok hang!
ade delivery ke kl ke? haha
Cik Aien..
enggak ada delivery.kena mai amik sendiri.lol
kantoi simpan stok minyak.
hahaha.
wei, apa fb hg zack?
nak add.
dak pun hg add aku.
hannah.suka@gmail.com
ekekeke.
:p
hang search nama aku ja weh..Zafirah Mahdzir.
waaa...siap ader reference tu..hehe
Post a Comment